استرس و ارتباط آن با عود سرطان
به گزارش مجله هدیه، مطالعات گذشته نشان داده اند که عود سرطان زمانی رخ می دهد که سلول های سرطانی غیرفعال که در مراحل اولیه سرطان گسترش می یابند، دوباره فعال می شوند.ابتلا به سرطان می تواند به چالشی تبدیل گردد که کل زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. در شرایطی که تشخیص زودهنگام سرطان می تواند کسب نتایج بهتر از درمان را به همراه داشته باشد، اما حقیقت این است که سرطان اغلب دوباره عود می نماید.
پزشکان تا به امروز از دلیل دقیق عود ناگهانی بعضی تومورها که بسیاری از نجات یافتگان از سرطان را به فرایند عمل جراحی، شیمی درمانی و پرتو درمانی باز می گرداند، مطلع نبودند. اما به لطف پژوهشی جدید، ممکن است درک بهتری از دلیل فعال شدن دوباره سلول های سرطانی داشته باشیم و به نظر می رسد همه چیز با استرس در ارتباط است.
تبدیل سلول های غیرفعال به سرطان فعال
عود تومورها یکی از دلایل اصلی مرگ بیماران مبتلا به سرطان است.
مطالعات گذشته نشان داده اند که عود سرطان زمانی رخ می دهد که سلول های سرطانی غیرفعال که در مراحل اولیه سرطان گسترش می یابند، دوباره فعال می شوند.
اما پزشکان از مکانیزم فعال شدن دوباره این سلول ها به طور دقیق مطلع نبودند.
از این رو، پژوهشگران در موسسه ویستار در فیلادلفیا این مساله که آیا هورمون های استرس در بازگشت دوباره سرطان نقش دارند یا خیر را آنالیز کردند.
تیم پژوهشی داده های به دست آمده از مطالعات با حضور سوژه های حیوانی (موش ها) و انسانی را مورد آنالیز قرار داده و پاسخ این که چرا سرطان دوباره عود می نماید را یافت.
پژوهشگران کشف کردند که هورمون های استرس مانند نوراپی نفرین سلول های غیرفعال سرطان ریه و تخمدان را در موش ها دوباره فعال نموده اند. آنها دریافتند زمانی که موش ها در معرض شرایط استرس زا قرار می گیرند، سطوح هورمون های استرس در آنها افزایش می یابد. زمانی که این اتفاق رخ می دهد، سلول های ایمنی به نام نوتروفیل ها پمپاژ پروتئین های S100A8/A9 و مولکول های چربی را شروع می نمایند که به نوبه خود فعال شدن دوباره سلول های غیرفعال سرطانی را تشویق می نماید.
همچنین، زمانی که تیم پژوهشی نمونه های سرم از 80 بیمار که تومورهای سرطان ریه آنها با عمل جراحی خارج شده بود را آنالیز کردند، معین شد بیمارانی با تراکم بالاتر S100A8/A9 احتمال بیشتری دارد عود دوباره سرطان را طی 33 ماه پس از عمل جراحی تجربه نموده باشند.
به گفته پژوهشگران، استرس و عود سرطان به طور قطع دست در دست یکدیگر دارند.
پرهیز از استرس می تواند به پرهیز از سرطان یاری کند
از این رو، برای هر فردی که تا پیش از این یک بار بر سرطان غلبه نموده است، مدیریت استرس یکی از مهم ترین اقداماتی محسوب می گردد که باید برای یاری به کاهش احتمال عود این بیماری مد نظر قرار دهد.
از جمله گزینه های اثبات شده که می توانند در این زمینه مفید باشند، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
خواب کافی
کمیت و کیفیت خواب شما می تواند بر سطوح هورمون های استرس تاثیرگذار باشد. به همین دلیل، هشت تا نه ساعت خواب شبانه و بهینه سازی شرایط خواب با پرهیز از قرار دریافت در معرض دستگاه هایی که نور آبی از نمایشگر آنها پخش می گردد یک ساعت پیش از خواب، خنک و تاریک نگه داشتن اتاق خواب، و متعهد بودن به یک برنامه خواب منظم را مد نظر قرار دهید.
رژیم غذایی مدیترانه ای
یک رژیم غذایی سالم از جمله گزینه هایی است که می تواند به مدیریت استرس یاری کند. بر همین اساس دکتر یوفانگ لین از کلینیک کلیولند موارد زیر را پیشنهاد داده است:
- مصرف یک مولتی ویتامین با کیفیت برای پرهیز از کمبود ویتامین
- خوردن وعده های غذایی متعادل
- دنبال کردن رژیم غذایی مدیترانه ای برای یاری به بدن برای فراوری انتقال دهنده های عصبی مورد احتیاج برای متعادل نگه داشتن خلق و خو
ورزش
فعالیت بدنی منظم می تواند به کاهش استرس و سطوح هورمون هایی که می توانند در عود سرطان نقش داشته باشند، یاری کند. مطالعات نشان داده اند که ورزش می تواند سطوح کورتیزول را در افراد مسن و در افرادی که از اختلال افسردگی عمده رنج می برند، کاهش دهد. ورزش به واقع ابزاری قدرتمند در برابر سرطان است.
حضور در طبیعت
در صورت امکان، زمان بیشتری را در طبیعت سپری کنید. حضور در فضای آزاد می تواند به آرام شدن ذهن و روان، کاهش هورمون های استرس و حرکت در راستا یک زندگی عاری از سرطان یاری کند.
در دنیای مدرن و سریع امروز، استرس در پس بسیاری از بیماری ها واقع شده است. و اکنون به نظر می رسد که استرس نیروی محرکه سلول های سرطانی برای فعالیت دوباره است. از این رو، با مدیریت آن می توانید به پرهیز از ابتلا به سرطان یا عود دوباره این بیماری یاری کنید.
منبع: همگردی