5 ایرانی که از هاروارد دکترای ریاضی گرفتند
به گزارش مجله هدیه، این زن مریم میرزاخانی دوم است! عنوان خبری است که طی چند وقت اخیر در شبکه های اجتماعی و رسانه های مختلف مورد توجه قرار گرفته است و بر این اساس از تینا ترکمان به عنوان نخبه ایرانی که از دانشگاه هاروارد دکترای ریاضی محض گرفته است، یاد می گردد.
به گزارش ایسنا، درخشش و پیروزیت یک ایرانی در زمینه های علمی، فرهنگی، ورزشی و... مخصوصا در عرصه های دنیای همواره برای ما خوشایند بوده است. اخذ مدرک دکتری تینا ترکمان از دانشگاه هاروارد نیز یکی از اخبار خوشایند این روزهاست که بد نیست کمی درباره اش بخوانیم و با 4 ریاضیدانی که پیروز به اخذ رتبه شدند، آشنا شویم.
دانشگاه هاروارد کجاست و چرا مهم است؟
دانشگاه هاروارد یک دانشگاه تحقیقاتی خصوصی و یکی از اعضای هشتگانه لیگ آیوی است که در کمبریج، ماساچوست واقع شده است. این دانشگاه در سال 1638 تأسیس و در جهت بزرگداشت اولین خیّر آن، روحانی جان هاروارد، هاروارد نامیده شد. هاروارد قدیمی ترین مؤسسه آموزش عالی در ایالات متحده و از معتبهترین موسسات در دنیا است.
کتابخانه دانشگاه هاروارد نه تنها قدیمی ترین مجموعه فرهنگی در آمریکا بلکه با شعبات خود، بزرگ ترین کتابخانه دنیاست و در حال حاضر دارای 14٬500٬000 جلد کتاب، رساله و میکروفیلم است. کتابخانه هاروارد، بزرگ ترین سیستم کتابخانه دانشگاهی دنیا است که شامل 79 کتابخانه منفرد بوده و حدود 20.4 میلیون عنوان را در خود جای داده است.
در میان رتبه بندی های کلی، نشریه رتبه بندی دانشگاه های دنیا که رتبه بندی شانگ های نیز نامیده می گردد، هر ساله از بدو انتشار تا امروز دانشگاه هاروارد را بهترین دانشگاه دنیا معرفی نموده و در رتبه بندی تایمز از زمان انتشار یعنی سال 2011 تا به امروز رتبه اول را در رتبه های دنیای معتبر حفظ نموده است.
علاوه بر این، هاروارد با سرمایه گذاری های قابل توجه در دانشکده مهندسی خود در سال های اخیر، در رتبه سوم مهندسی و فناوری در دنیا نهاده شد.
مریم میرزاخانی؛ نامی که بیشتر می شناسیم!
شاید هرگاه صحبت از یک نخبه ریاضی و یا دانشگاه هاروارد می گردد، به یاد زنده یاد مریم میرزاخانی بیفتیم. میرزاخانی، ریاضی دان ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد بود. او در سال 2014 به علت کنش گری در زمینه دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضا های پیمانه ای آن ها برنده مدال فیلدز شد که بالاترین جایزه در ریاضیات است. وی اولین زن و ایرانی برنده مدال فیلدز است.
مریم میرزاخانی در سال های 1373 و 1374 از دبیرستان فرزانگان تهران پیروز به کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری شد و بعد از آن در سال 1994 در المپیاد دنیای ریاضی هنگ کنگ با امتیاز 41 از 42 مدال طلای دنیای گرفت. سال بعد، در المپیاد دنیای ریاضی کانادا میرزاخانی با نمره کامل، رتبه یکم طلای دنیای را به دست آورد. او به همراه رویا بهشتی نخستین دخترانی بودند که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافتند.
مریم میرزاخانی نخستین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت. وی نخستین کسی بود که دو سال مدال طلا گرفت و نخستین دانش آموز شرکت کننده از ایران بود که در آزمون المپیاد ریاضی نمره کامل گرفت.
او سپس به دانشگاه هاروارد رفت و آن جا بر سر کلاس های کورتیس مک مولن (از برندگان جایزه فیلدز) حاضر می شد. مک مولن، میرزاخانی را در این دوران این طور به یاد می آورد که بر سر کلاس هایش سوال های زیادی می پرسید و با عجله به فارسی یادداشت برمی داشت. او پایان در سال 2004 از دانشگاه هاروارد و به سرپرستی مک مولن دکترا گرفت.
در تیرماه 1396 اعلام شد، میرزاخانی به علت ابتلا به سرطان در بیمارستانی در آمریکا بستری شده است. او از چهار سال پیش تر به سرطان پستان مبتلا بوده و این سرطان به مغز استخوان وی سرایت نموده بود. در نهایت مریم میرزاخانی در 23 تیر 1396 در 40 سالگی در بیمارستانی در کالیفرنیا درگذشت.
زادروز مریم میرزاخانی، بیست و دوم اردیبهشت (دوازدهم ماه می) از سوی اتحادیه بین المللی انجمن های ریاضی دنیا با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به عنوان روز دنیای زن در ریاضیات نام گذاری شد.
تینا ترکمان؛ دومین دختر برتر دنیا!
تینا ترکمان، ریاضی دان جوان دیگری است که پیروز به اخذ مدرک دکتری در رشته ریاضی محض از دانشگاه هاروارد شده است. او که به گفته خودش علاقمند به درک و مطالعه هندسه و مبحث دینامیک است، از دانشگاه صنعتی شریف فارغ التحصیل شده و تحصیلات تکمیلی خود را در دانشگاه هاروارد به اتمام رسانده است.
او که در سال 92 در پنجاه و چهارمین المپیاد دنیای ریاضی، دومین دختر برتر دنیا شد، در این هفته با پیروزیت از تز خود با هدایت کورتیس مکمالن (برنده مدال فیلدز) دفاع کرد.
پیروز وکیلی؛ ریاضیدانی دیگر از هاروارد!
پیروز وکیلی در سال 1988 میلادی پیروز به اخذ مدرک دکتری ریاضی از دانشگاه هاروارد شد. او که هم اکنون ساکن کشور آمریکاست، علایقش شامل شبیه سازی و کنترل کیفیت آماری و بعلاوه فرآیند های تصادفی و بهینه سازی است. تحقیقات او بر روی مدل سازی، تحلیل، بهینه سازی و کنترل سیستم های تصادفی در کاربرد های مختلف مالی، انرژی های تجدیدپذیر تا زیست شناسی ساختاری محاسباتی متمرکز است.
علی اکبری دائمی؛ نخبه ای دیگر در دانشگاه واشنگتن!
علی اکبر دائمی دکتری تخصصی خود را در رشته ریاضی در سال 2014 میلادی از دانشگاه هاروارد دریافت کرد. علی اکبر دائمی از ابزار های هندسی ارائه شده به وسیله نظریه گیج برای مطالعه اجسام با ابعاد کم استفاده می نماید.
علایق دائمی شامل نظریه گیج، توپولوژی کم بعدی و هندسه ساده است. او پس از اخذ مدرک دکترای خود از دانشگاه هاروارد، به عنوان استادیار پژوهشی در مرکز هندسه و فیزیک سیمونز در دانشگاه استونی بروک مشغول به کار شد. او قبل از پیوستن به هیئت علمی دانشگاه واشنگتن، استادیار مدعو در دانشگاه کلمبیا بود. کار او به وسیله بنیاد ملی علوم پشتیبانی می گردد.
فرشید جمشیدیان؛ یک محقق مالی نابغه!
فرشید جمشیدیان ریاضیدان دیگری است که در سال 1980 دکتری ریاضی خود را از دانشگاه هاروارد دریافت نموده است. جمشیدیان هم اکنون یک محقق مالی و دانشگاهی است. تجربه او هر دو زمینه تحقیق و تجارت با عایدی ثابت و سهام را پوشش می دهد. دکتر جمشیدیان در تئوری قیمت گذاری مشتقات مشارکت های مهمی به ویژه در خصوص مدل سازی نرخ بهره داشته است.
او استاد ریاضیات کاربردی دانشگاه توئنته بوده و در دانشگاه های برکلی، شیکاگو و کالیفرنیا نیز خدمت نموده است.
منبع: فرارو