بی توجهی کشاورزان به برنامه های کشت

یک مقام مسئول با اشاره به رعایت نکردن برنامه های کشت ابلاغی توسط کشاورزان،گفت:باید از ابزارهای تشویقی و تنبیهی همزمان برای حل این مساله استفاده کرد.

بی توجهی کشاورزان به برنامه های کشت

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، عدم تدوین و معرفی الگوی مناسب کشت به کشاورزان باعث شده کشاورزان محصولی را یکسال بیش از اندازه کشت کرده و به دلیل خسارتی که با آن روبرو می شوند در سال بعد از کشت آن خودداری کنند؛ زیان کشاورزان و نوسان شدید قیمت در بازار از جمله تبعات منفی این فرایند است. در حال حاضر نیز این مساله یکی از بزرگترین چالش های بخش کشاورزی است که هر ساله باعث می شود کشاورزان، مصرف کنندگان و حتی خود دولتمردان محتمل خسارت های فراوانی شوند .

این شرایط باعث شده که هر سال برخی از محصولات کشاورزی بویژه در بخش صیفی جات به دلیل تولید انبوه و عرضه فراوان روی دست کشاورزان بماند و حتی دولت مجبور به خرید توافقی آنها از تولیدکننده شود. اتفاقی که امسال برای گوجه فرنگی رخ داد و خرید توافقی آن رکورد شکست ضمن اینکه بخش زیادی از این محصول نیز خوراک دام ها شد. با این حال طی هفته های اخیر عرضه این محصول مجددا با کاهش روبرو شده و قیمت در بازار تا حدود 15 هزارتومان نیز رسیده است چالشی که به گفته بسیاری از کارشناسان به راحتی قابل کنترل و مدیریت بوده است. متولیان تولید عنوان می کنند که تغییر فصل و تغییر محل عرضه گوجه فرنگی از مناطق اطراف تهران به نقاط جنوبی کشور از جمله دلایل گرانی قیمت است و طی چند روز آینده با عرضه محصول جنوب به بازار قیمت متعادل خواهد شد همچنین برنامه های کشت به کشاورزان به صورت فصلی ابلاغ می شود اما معمولا کشاورزان این برنامه را رعایت نمی کنند.

برنامه کشت محصول به محصول ارائه می شود

در همین زمینه حسین اصغری، مدیرکل دفتر محصولات علوفه ای و جالیزی معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه برنامه کشت محصولات سبزی و صیفی به تفکیک فصل در سال 4 مرتبه به سازمان های جهاد کشاورزی استانها ارسال می شود، گفت: این برنامه ها محصول به محصول ارائه می شود و سازمان های جهاد کشاورزی استانها نیز این برنامه را به مراکز خدمات ابلاغ می کنند اما گاهی برخی کشاورزان بدون توجه به این برنامه اقدام به کشت محصولات می کنند.

وی با اشاره به اینکه در محصولات سبزی و صیفی محدودیتی نیز در معرفی محصول جایگزین، دانش فنی و خدمات مربوط به کشت آن وجود ندارد، درباره اینکه چرا وزارت جهاد کشاورزی با کشاورزانی که به برنامه ابلاغی بی توجهی می کنند، برخورد نمی کند؟، اضافه کرد: ما با تنبیه کشاورزان و برخورد قهریه با آنان موافق نیستیم اما معتقدیم که ابزارهای تشویقی و تنبیهی باید در کنار هم استفاده شود که البته ما درحال حاضر نیز اهرم قانونی یا دستورالعملی برای این مساله نداریم.

برنامه کشت محصولات سبزی و صیفی به تفکیک فصل در سال 4 مرتبه به سازمان های جهاد کشاورزی استانها ارسال می شود،این برنامه ها محصول به محصول ارائه می شود اما گاهی برخی کشاورزان بدون توجه به این برنامه اقدام به کشت محصولات می کنند

این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی توضیح داد:در بخش کشاورزی تعاملات پیچیده ای میان تولیدکنندگان، مردم و مسئولان وجود دارد و به همین دلیل برخورد با مسائل ساده نیست و باید با احتیاط رفتار کرد.

اقناع کشاورزان و برنامه ریزی برای صادرات، دو راهکار ایجاد تعادل در کشت محصولات کشاورزی

وی تاکید کرد: بحث اقناع کشاورزان برای اینکه برنامه های ابلاغی کشت را رعایت کنند و نیز برنامه ریزی برای صادرات در واقع دو اقدام مهمی است که در این حوزه ما باید انجام دهیم.

وی اضافه کرد: در یک تجربه پیروز، سال 97 در استانهای جنوبی مانند بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و ... سازمان های جهاد این استانها با همکاری استانداری ها، امور آب و صنوف کشاورزی همایش هایی را برگزار و کشاورزان را اقناعد که سطح زیرکشت گوجه فرنگی را مطابق برنامه رعایت کنند و این تفاهم نیز عملیاتی شد. چون وقتی کشت بیشتر از حد لازم باشد هیچکس به اندازه خود کشاورز زیان نمی کند.

این مقام مسئول همچنین با اشاره به اینکه سالیانه 3.5 میلیون تن محصول سبزی و صیفی از کشور صادر می شود، اضافه کرد: ارزش این صادرات بیش از 1.2 میلیارد دلار است که 60 درصد آن (از نظر ارزشی و وزنی) به کشور عراق می رود امسال عراق از اردیبهشت ماه تا 10 آبان با در واردات محصولات ایرانی محدودیت و ممنوعیت ایجاد کرد بنابراین محصولات تولیدی ما نیز در داخل کشور ماند و در این حوزه دچار مشکل شدیم.

اصغری با بیان اینکه سطح زیرکشت گوجه فرنگی در سال 96-95 ، 125 هزار و 700 هکتار بوده است، گفت: در سال 96-97 این رقم به 127 هزار و 900 هکتار و در سال 97-98 به 144 هزار و 400 هکتار رسید اما نکته بسیار مهم در تولید گوجه فرنگی عملکرد در واحد سطح است که تولید در هرهکتار به طور متوسط بین 45 تا 46 تن است.

وی گفت: بنابراین در سال 95-96 میزان تولید گوجه فرنگی 5 میلیون و 350 هزار تن بوده و این رقم در سال 97-96 به 5 میلیون و 660 هزارتن و در سالجاری به 6 میلیون و 700 هزارتن رسید.

تفاوت قیمت 2.5 برابری بین خرید محصول از کشاورز و عرضه آن به بازار، کاهش قیمت در حدود دو هفته آینده

اصغری با اشاره به افزایش قیمت گوجه فرنگی در بازار گفت: این مساله به دلیل تغییر فصل و همچنین تغییر در مبادی تامین کننده گوجه کشور است ضمن اینکه طی حدود 10 تا 15 روز آینده گوجه نوبرانه بوشهر وارد بازار می شود.

میان قیمت محصول در مزرعه و نرخی که به دست مصرف کننده می رسد تفاوت زیادی وجود دارد و گاهی این تفاوت بیش از 2.5 برابر است

وی با بیان اینکه بوشهر اصلی ترین تامین کننده گوجه کشور در این فصل از سال است، اضافه کرد:تفاوت زیادی بین قیمتی که محصول از کشاورزان خریداری می شود با نرخی که به مصرف کنندگان عرضه می شود، وجود دارد.

اصغری توضیح داد: در واقع ما وقتی می گوییم محصولی گران است یا ارزان، باید به قیمت تمام شده تولید یک محصول توجه داشته باشیم. میان قیمت محصول در مزرعه و نرخی که به دست مصرف کننده می رسد تفاوت زیادی وجود دارد و گاهی این تفاوت بیش از 2.5 برابر است.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه برنامه کشت زمستانه گوجه فرنگی نیز به استانهای مختلف ابلاغ شده است، گفت: از مسئولان استانهای تولیدکننده درخواست کرده ایم که اطلاع رسانی دقیقی به کشاورزان داشته باشند و به آنان توضیح بدهند که کشت بیش از اندازه محصول و عدم تبعیت از برنامه ابلاغی چه تبعاتی را می تواند به دنبال داشته باشد و امیدوار هستیم که با این توصیه ها و اطلاع رسانی ها تولید گوجه فرنگی به تعادل برسد.

منبع:مهر

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 22 دی 1398 بروزرسانی: 22 دی 1398 گردآورنده: hadiee.ir شناسه مطلب: 623

به "بی توجهی کشاورزان به برنامه های کشت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بی توجهی کشاورزان به برنامه های کشت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید