مجموعه حیدر علی اف، شگفتی جهان مدرن در باکو
به گزارش مجله هدیه، آشنایی با مجموعه فرهنگی حیدر علی اف
طراحی و معماری شهر باکو به عنوان عضو سابق اتحاد جماهیر شوروی تحت تاثیر طراحی ها و معماری های خشک و بی روح آن دوران بوده است. اما از زمان استقلال این کشور در سال 1991 آذربایجان با صرف هزینه های بسیار و سرمایه گذاری های کلان، سعی بر تغییر این فرایند و توسعه مدرن سازی در باکو داشته است.
یکی از نمادهای مدرن و باشکوه شهر باکو مرکز فرهنکی حیدر علی اف است. مجموعه ای که در آن به عنوان یک مرکز پیشرفته فرهنگی، برنامه های فرهنگی کشور اجرا می گردد. با خبرنگاران همراه باشید تا به معرفی بنای مدرن حیدر علی اف از جاذبه های باکو بپردازیم.
این مجموعه با معماری شگفتی که دارد به یکی از جاذبه های دیدنی باکو تبدیل شده است. در سال 2007 مسابقه ای برای انتخاب یک طراح و تیم معماری برای ساخت چنین مجموعه ای برگزار گردید که در آن زاها حدید معمار برجسته دنیا به همراه تیم معماری خود برای طراحی این مجموعه انتخاب شد. جالب است بدانید یک معمار زن ایرانی با نام خانم سارا شیخ اکبری مسئول طراحی داخلی این پروژه بوده است.
آثار و طراحی های زاها حدید ار قوس، حجم، حرکت و جریان تاثیر می گیرند. او با پیروی از هندسه نا اقلیدسی، نظم جدیدی و جالبی را در فضا ایجاد نموده است. مجموعه فرهنگی حیدر علی اف در باکو نمونه بارزی از طراحی های او و نمایش ترکیب قوس، حجم، حرکت و جریان است. او از معماری متفاوت و ساختار شکن در طراحی اینجا به شکل ماهرانه ای به کار برده است تا بنا در برابر معماری خشک و بی روح شوروی در باکو خود را نشان دهد. بنای حیدر علی اف، احساسات و فرهنگ آذری ها و تمایل آنها به رشد، پیشرفت و مدرنیته را نشان می دهد.
این بنا سفید رنگ و دارای انحناهای زیبایی است، به گونه ای که از هر سمتی به آن نگاه کنید به خوبی طرح و اشکال آن با چشمتان بازی می نماید. یک نمای بسیار مدرن که همه توابع آن، همراه با ورودی ها به صورت چین هایی در یک سطح متوالی به نمایش گذاشته شده اند. معماری و هندسه این بنا از بیرون و درون ساختمان به شکلی پیوسته با هم در ارتباط هستند. این مجموعه با هندسه ای که دارد ارتباط سیالی با میدان اطرافش برقرار نموده به گونه ای که انگار میدان اطراف را در خود گرفته است، به آن شکل داده و به زمین کشانده است.
بنای حیدرعلی اف شامل یک موزه، کتابخانه، سالن کنفرانس و پارکی با مساحت 9 هکتار است. ظرافتی که در نورپردازی این مجموعه به کار رفته نیز دیدنی است. باید بگوییم نور پردازی این بنا و ترکیب مجموعه با نور خود یک شاهکار است. روزهنگام، ساختمان نور خورشید را منعکس می نماید و با حرکت نور و نقطه دید پرسپکتیو نمای ساختمان نیز تغییر می نماید. ناگفته نماند این ساختمان در سال 2013 نامزد دریافت جایزه در دو جشنواره معماری دنیا و فستیوال دوسالانه داخلی شد.
پیشنهاد می کنیم در سفر به باکو تماشای این مجموعه و قدم زدن در سالن ها آن را در اولویت تان قرار دهید.
منبع: الی گشت